Gevolgen genoten belastinguitstel Covid

Heeft u genoten van het belastinguitstel in de Covid periodes? Dan heeft u de zogeheten blauwe brieven al mogen ontvangen. In de Covid periode konden ondernemers diverse belastingmaatregelen toepassen. Van 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2022 kon u als ondernemer gebruik maken van bijzonder uitstel van belastingbetaling. Sinds 1 oktober 2022 moeten ondernemers belastingschulden die hierdoor ontstaan zijn afbetalen. Hoe dit in zijn gang gaat leest u hieronder.

Het is dus niet meer mogelijk om vanaf 1 april 2022 bijzonder uitstel aan te vragen voor uw belastingschulden.

Belastingschuld bijzonder uitstel terugbetalen

De volledige belastingschuld wordt verdeeld over vijf jaar, van oktober 2022 tot november 2027. De uiterste betaaldatum van de eerste termijn was 31 oktober 2022. Extra aflossen is uiteraard mogelijk, echter blijven de maandtermijnen gelijk. Wilt u toch na het extra aflossen het maandelijks bedrag verlagen kunt u hiervoor een schriftelijk verzoek doen bij de Belastingdienst.

Versoepeling betalingsregeling

Is het niet mogelijk om de belastingschuld per maand of in vijf jaar af te betalen? Dan kunt u een versoepelde betalingsregeling aanvragen, mits u voldoet aan de voorwaarden. Houd er wel rekening mee dat een aanpassing in de betalingsregeling gevolgen heeft voor het termijnbedrag, het bedrag van de invorderingsrente en de looptijd. De belastingdienst biedt drie mogelijkheden die u ieder eenmaal kunt gebruiken:

  • U kunt 1 keer een betaalpauze aanvragen van maximaal zes maanden of twee aaneengesloten kwartaaltermijnen.
  • U kunt vragen of u per kwartaal mag betalen in plaats van per maand.
  • U kunt vragen of U in maximaal zeven jaar (84 maanden) mag afbetalen in plaats van vijf jaar (60 maanden). Voor deze laatste regeling moet uw schuld minimaal 10.000 euro zijn.

Versoepeling voor de betaling kunt u aanvragen op de site van de Belastingdienst.

Problemen met terugbetalen

Lukt het u niet om de belastingschuld bijzonder uitstel vanaf oktober terug te betalen? Ook niet door het aanvragen van een versoepelde betalingsregeling? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Voorkom dat schulden oplopen. De Belastingdienst kan uw schuld kwijtschelden als u voldoet aan de voorwaarden. Vanwege de financiële problemen door de coronacrisis zijn de voorwaarden voor kwijtschelding tijdelijk soepeler.

Heeft u vragen neem dan contact met ons op!