De nieuwe KOR

» Wist je dat wij op zoek zijn naar een nieuwe collega (assistent) accountant? Lees snel verder!

De nieuwe KOR

De kleine ondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. Inmiddels heeft u vast de spotjes op tv en/of radio gezien en/of gehoord. Maar wat zijn nu precies de voordelen en de nadelen van de nieuwe KOR? En zijn er zaken waar u op moet letten als u kiest mee te doen aan de nieuwe KOR?

Belangrijk voordeel van de nieuwe KOR is dat deze niet meer alleen openstaat voor natuurlijke personen. Aan de nieuwe KOR kunnen alle btw-ondernemers, dus ook BV’s, stichtingen en verenigingen, deelnemen. Bij deelname aan de nieuwe KOR berekent u niet langer btw aan uw klanten. U trekt de btw over uw zakelijke kosten en investeringen ook niet af. Of dit voor u financieel voordelig is, hangt af van uw situatie. Moet u jaarlijks btw betalen? Dan is deelname aan de KOR voor u misschien interessant. Krijgt u jaarlijks btw terug? Of bent u van plan om de komende tijd veel investeringen te doen? Dan kan het verstandig zijn om (nog) niet aan de nieuwe KOR deel te nemen.

Het kan zijn dat u te maken hebt met een sterk wisselende omzet, die het ene jaar onder de drempel van € 20.000 zit en het andere jaar erboven. Dan is deelname op sommige momenten misschien wel mogelijk, maar waarschijnlijk niet wenselijk. Zodra uw omzet in één kalenderjaar namelijk boven de
€ 20.000 komt, vervalt de KOR en kunt u 3 jaar lang niet meer meedoen. U kunt dus niet per jaar beslissen of u wel of niet mee gaat doen.

Kunnen uw klanten btw aftrekken? Dan verhoogt de btw op een factuur de prijs voor hen niet. Kunnen zij de btw niet aftrekken? Dan verhoogt deze btw de prijs voor uw particuliere klanten. Zij hebben er dus misschien voordeel bij als u deelneemt aan de nieuwe KOR. Dat kan een reden zijn voor u om deel te nemen.

Let echter wel op: als u meedoet met de KOR zijn er leveringen waarvoor u toch de normale btw-regels toe moet passen:

  • U levert een onroerende zaak die in uw onderneming is gebruikt, en/of rechten waaraan deze onroerende zaak is onderworpen.
  • U levert een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel naar een ander EU-land.

Let ook op als u bij de verhuur van een onroerende zaak heeft gekozen voor btw-belaste verhuur. Hebt u al gekozen voor belaste verhuur en meldt u zich aan voor de nieuwe KOR? Dan mag u niet meer belast verhuren! Het omgekeerde geldt ook: als u meedoet aan de nieuwe KOR kunt u niet kiezen voor btw-belaste verhuur.

Als u wilt meedoen aan de nieuwe KOR vanaf 1 januari 2020 dient u zich voor 20 november van dit jaar aan te melden. Uiteraard helpen wij u daar graag bij. Ook als u nog niet zeker weet of meedoen met de nieuwe KOR voor u verstandig is, helpen wij u graag. Neem daarvoor gerust contact met ons op (013-5340001).