Kentekencamera’s geen bewijs, einde aan de bijtelling?
» Wist je dat wij op zoek zijn naar een nieuwe collega (assistent) accountant? Lees snel verder!
Kentekencamera’s geen bewijs, einde aan de bijtelling?
Wat is er gebeurt?
Vrijdag 24 februari 2017 heeft de Hoge Raad bepaald dat de Belastingdienst geen gebruik mag maken van de gegevens die de KLPD verzamelt met haar ANPR camera’s (Automatic Number Plate Recognition = kentekenherkenning).
Die camera’s maken inbreuk op de privacy. Dat werd door de Belastingdienst weliswaar erkend, maar ondergeschikt geacht aan haar taak om belastingopbrengst te genereren (in dit geval door fiscale overtredingen vast te stellen). De Hoge Raad besliste echter dat die redenering niet opgaat en dat de privacy voorrang heeft.
Wat was de aanleiding?
Als er met een auto van de zaak jaarlijks niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden gereden wordt is er geen bijtelling verschuldigd, de zogenaamde “regeling geen privégebruik”. Voorwaarden zijn onder andere dat de berijder zich meldt bij de Belastingdienst en dat hij/zij een gedetailleerde administratie bijhoudt van alle gereden kilometers.
De Fiscus controleert die kilometeradministraties soms en maakt daarbij ook gebruik van de gegevens van de kentekencamera’s van de KLPD. Enkele berijders hebben die handelwijze aan de rechter voorgelegd omdat ze van mening waren dat de Belastingdienst onrechtmatig gebruik maakte van die gegevens.
Is controle op privégebruik nu onmogelijk en kan ik me daarom aanmelden voor de regeling geen privégebruik?
Neen. Als de fiscus het privégebruik van de auto van de zaak wil corrigeren, kan ze weliswaar geen gebruik meer maken van de gegevens van de kentekencamera’s van de KLPD. Dat wil echter niet zeggen dat er geen controle op de kilometeradministratie meer mogelijk is. Alleen dat die controle voor de fiscus moeilijker wordt.
In feite gaan we hiermee terug naar situatie van enkele jaren geleden, toen die controles ook zonder ANPR gegevens gedaan werden (en ook toen al regelmatig leidden tot naheffing).
Ons advies:
Meldt u alleen aan voor de “regeling geen privégebruik” als u inderdaad minder dan 500 kilometer voor privé met uw auto van de zaak rijdt en als u bereid en in staat bent om de gereden kilometers volledig te documenteren.
Is dat het einde van de zaak?
Naar mijn mening niet, ik acht de kans behoorlijk groot dat de wet aangepast wordt om de fiscus toegang te geven tot –sommige- gegevens van de kentekencamera’s.
En vervolgens dat deze nieuwe wet voorgelegd zal worden aan de rechter om getoetst te worden aan artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Mocht u naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben of nadere informatie wensen, dan verzoeken wij u om contact met ons op te nemen (013-5340001).
- Verlaging schenkingsvrijstelling 2022, moet ik in december nog schenken? - december 16, 2021
- (Excessieve) leningen bij de eigen B.V. - augustus 26, 2021
- Goedkeuringen in het besluit noodmaatregelen coronacrisis toegevoegd/aangepast. - maart 8, 2021