WOZ, bezwaar maken loont vaak

» Wist je dat wij op zoek zijn naar een nieuwe collega (assistent) accountant? Lees snel verder!

Net als ieder jaar ontvangt u ook nu aan het begin van het jaar van uw gemeente de aanslag Onroerende Zaakbelasting en dus ook de nieuwe WOZ-waarde van uw woning.

Omdat de taxatiedatum 1 januari 2011 is, loopt die nieuwe WOZ-waarde achter de feiten aan. De recente prijsdaling van woningen komt dan ook nog niet in de WOZ waarde tot uitdrukking.

Bovendien is de Onroerende Zaakbelasting voor veel gemeenten een melkkoe. Bij een dalende waarde verhoogt de gemeente het tarief om de gaten in de begroting te dekken.

Velen zullen dan ook te maken krijgen met een hogere aanslag Onroerende Zaakbelasting.

Echter, u hoeft zich daar niet bij neer te leggen. Vaak zijn er mogelijkheden om die WOZ-waarde zelf aan te pakken door een beroep te doen op omstandigheden die op de taxatiedatum voor uw woning golden. Gemiddeld 40% van deze WOZ-bezwaarschriften zijn succesvol, zo is gebleken.

Welke argumenten zijn doeltreffend:

  • Structurele zaken.
    Denk aan een onveilige omgeving, vervuilende industrie, een windmolen in uw “achtertuin”, een drukke weg of een coffeeshop als buur, de sluiting van de enige winkel in het dorp, achterstallig onderhoud aan uw woning.
  • Tijdelijke zaken.
    Bijvoorbeeld een ‘geheid’ bouwproject, de in 2010 al teruggelopen woningmarkt.
  • Formele zaken.

Zoals een (aangekondigde) wijziging in het bestemmingsplan, vergelijkingspanden die niet vergelijkbaar zijn, onjuiste inhouds- en oppervlaktegegevens van uw woning.Omdat het insturen van een bezwaarschrift aan de gemeente zonder kosten mogelijk is, is het in veel gevallen het overwegen waard om hier een poging te wagen.

Wenst u toelichting of overleg, neem dan contact op met uw relatiebeheerder van LDE Accountants of met mr. Eric van Erve van de fiscale afdeling.