Definitief: Flex BV vanaf 1 oktober 2012

» Wist je dat wij op zoek zijn naar een nieuwe collega (assistent) accountant? Lees snel verder!

De Eerste Kamer heeft op 12 juni de wet aangenomen die het oprichten van een B.V. veel eenvoudiger maakt.

Afgeschaft worden het verplichte minimumkapitaal van € 18.000, de bankverklaring bij oprichting in contanten en de accountantsverklaring bij inbreng in natura. Ook de inrichting van de statuten mag veel eenvoudiger zijn dan nu het geval is en biedt meer vrijheid waar het betreft het toedelen van dividend en stemrecht.

Het wisselgeld voor deze verbeteringen is de verhoogde aansprakelijkheid voor bestuurders en aandeelhouders. Voortaan is er ook aansprakelijkheid als er dividend is uitgekeerd door een de B.V. die daarna failliet gaat.

Oprichten van een B.V. wordt weliswaar makkelijker, maar gedurende het bestaan van de B.V. is meer zorg nodig. Verder is het nog afwachten op de reactie van de marktpartijen op de Flex-B.V. Accepteren financiers de verminderde kapitaalwaarborgen of stellen ze op dat punt zelf aanvullende eisen aan een Flex-B.V.?

Heeft u hierover nog vragen, neem dan contact op met uw relatiebeheerder van LDE Accountants B.V.





  1. Marleen zegt:

    Mijn beste,

    Ik kom uit het wsnp (nov 2010) en dit was niet met een schone lei. Nu wil ik een bv opstarten met een partner. Mijn vraag is zal het Ministerie van Financieen hierover vallen?
    Is het beter als mijn partner alleen partner is in de nieuwe bv?

    Mijn vorige bedrijf was een eenmanszaak die al in 2005 was opgeheven. Daarna ben ik in 2007 het WSNP in gegaan om vervolgens in 2010 eruit te gaan. Inderdaad nog met schulden maar dit zijn over het algemeen geen zakelijke schulden.

    Dank u voor uw reactie

  2. Bart de Volder zegt:

    Marleen,

    Het Ministerie van Justitie deed voorheen onderzoek naar dit soort situaties, door middel van de verklaring van geen bezwaar. Deze is inmiddels afgeschaft, waarna de onderzoeksplicht bij de notaris is ondergebracht. U dient beschikkingbevoegd te zijn ten tijde van het passeren van de oprichtingsakte. Bij het beëindigen van de WWSNP is dit het geval. Indien dit echter met schulden is, dan kan het oordeel zijn, dat nog geen sprake is van beschikkingsbevoegdheid. Omtrent de zwaarte van dit onderzoek kan een notaris u beter van informatie voorzien.

    Mvg,
    Bart de Volder
    LDE Accountants BV