Research & Development in 2012 nog steeds gestimuleerd

» Wist je dat wij op zoek zijn naar een nieuwe collega (assistent) accountant? Lees snel verder!

Ook in 2012 stimuleert de overheid u om aan Research & Development (R&D) te doen. De overheid stelt in 2012 diverse regelingen met betrekking tot R&D weer open.

In dit artikel hebben wij de belangrijkste regelingen voor u in kaart gebracht.

Research & Development Aftrek (RDA)

De RDA is een nieuwe generieke fiscale faciliteit, waarmee u de directe kosten van uw research en development kunt verlagen. Aangezien de R&D-loonkosten al door middel van de WBSO-regeling worden verminderd, richt de RDA zich op het faciliteren van de niet-loonkosten die betrekking hebben op R&D. U kunt hierbij denken aan exploitatie- en investeringskosten van R&D.

In 2012 is € 250 miljoen beschikbaar. Vanaf 2014 zal er structureel € 550 miljoen per jaar beschikbaar zijn.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

In 2012 wordt de WBSO-regeling met een verruimd budget van € 864 miljoen voortgezet. De WBSO is bedoeld voor iedere ondernemer in Nederland die R&D verricht. U vermindert eenvoudig de loonkosten van R&D door middel van een aftrek op de af te dragen loonheffingen. Het aftrekpercentage bedraagt 42% over de eerste € 110.000 aan S&O-loonkosten, daarboven bedraagt de aftrek 14%. Als u starter bent, komt u in aanmerking voor een aftrekpercentage van 60%.

Innovatiefonds MKB+

Per 1 januari 2012 start het Innovatiefonds MKB+. Het innovatiefonds is bedoeld om het voor ondernemers gemakkelijker te maken om investeerders te vinden voor innovatieve projecten.

De ontwikkeling van innovatieve producten is duur en onzeker. Vooraf is het niet bekend of het eindproduct aan de verwachtingen zal voldoen. Door gebruik te maken van het Innovatiefonds MKB+ kunnen bedrijven hun innovatieve projecten toch uitvoeren.

Het innovatiefonds bestaat uit twee onderdelen, namelijk:

  • innovatiekredieten die rechtstreeks aan ondernemingen wordt verstrekt;
  • risicokapitaal dat via een investeringsfonds bij de ondernemer terechtkomt.

Voorwaarde van de regeling is dat u de lening terugbetaalt als de innovatie succesvol op de markt is gebracht. Dit geld wordt dan weer gebruikt voor nieuwe innovatieve projecten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie