De kolommenbalans lezen vanuit het boekhoudpakket

» Wist je dat wij op zoek zijn naar een nieuwe collega (assistent) accountant? Lees snel verder!

Als het inkoopboek, verkoopboek, kas en bank geboekt is, dan houdt het voor de meeste ondernemers op. Ze denken dat de administratie nu is geboekt, want de BTW aangifte kan ingediend worden, maar er is meer informatie uit de administratie te halen. Hiervoor dienen echter wel nog bepaalde zaken geboekt te worden.

Om een volledige administratie te voeren, zodat er een reële kolommenbalans uit je software pakket komt, moeten de loonjournaalpost en afschrijvingen geboekt worden.

De loonjourrnaalpost kun je bij ons kantoor raadplegen, door in te loggen bij Numbers. Er komt een journaalpost uitgerold, die in het dagboek memoriaal geboekt kan worden.

Voor de afschrijvingen kunnen we een vast maandbedrag doorgeven voor de diverse activa. Deze afschrijvingen moeten dan maandelijks geboekt worden in het memoriaal.

Nu kun je naar de rapportage van je boekhoudpakket gaan en daar de keuze maken voor de kolommenbalans voor een bepaalde periode. Uiteraard moet de administratie, zoals bovenstaand beschreven, volledig ingevoerd zijn voor de gekozen periode of datum.

De belangrijke zaken met betrekking tot de kolommenbalans, waar extra aandacht naar uit moet gaan:

–         De omzet
–         De brutomarge
–         Personeelskosten
–         Resultaat

De brutomarge kun je zelf uitrekenen. Dit doe je op de volgende wijze:

–         De omzet is € 100.000
–         De inkopen zijn € 40.000
–         Omzet -/- inkopen is € 60.000 (ofwel: € 100.000 -/- 40.000)
–         Vervolgens: € 60.000 / € 100.000 * 100 = 60%

Nu weet je dat er op elke € 100 omzet € 60 marge overgehouden wordt.

Als je meer informatie wilt hebben over bovenstaande neem dan even contact op met ons kantoor (timo@ldeaccountants.nl en/of alex@ldeaccountants.nl). Wij zorgen er dan voor dat de benodigde punten geregeld worden, zoals bijvoorbeeld de afschrijvingen. Mogelijk zijn er in jouw administratie nog meer specifieke posten waar naar gekeken moet worden met betrekking tot de kolommenbalans. We zullen alle punten dan de revue laten passeren.