Strategie. Doen we liever tussen de oren

» Wist je dat wij op zoek zijn naar een nieuwe collega (assistent) accountant? Lees snel verder!

Even een stukje inhoudelijke verdieping. Strategie? Wikipedia geeft uitleg: “Er bestaat niet één eenduidige definitie van bedrijfsstrategie. Een veel gebruikte definitie is afkomstig van Chandler. Strategie bepaalt de lange termijn doelen van de onderneming, maar ook de acties en middelen om de doelen te bereiken”

Klinkt logisch. 

Waarom hebben zo weinig bedrijven een uitgewerkte strategie?
Goeie vraag.

Het antwoord dat veel ondernemers geven is heel simpel: zij hebben geen strategisch plan, want het plan zit tussen de oren. Blijkbaar leven we toch eerder en liever mee in de waan van de dag, dan plannen te maken. Die komen toch niet uit, na een maand moet je ze alweer veranderen, dat soort redenen. Naar het schijnt beschikt minder dan 5% van de ondernemingen in Nederland over een strategisch plan. Jammer zeg ik, want er worden kansen over het hoofd gezien. Dat wil toch geen ondernemer? Plannen maken dwingt tot nadenken. 

Is er een manier om strategie te maken?
Mijn antwoord is NEE. Het moet passen. In een avondje de strategie maken? Prima, maar verwacht dan niet dat het een sterk verhaal is. Degenen, die serieus strategie maken, beginnen met een scherpe analyse van de markt en de eigen organisatie. Ze lezen over strategie als methode en over de manier waarop de eigen en andere branches hun speerpunten vinden. Ze overleggen met hun beste mensen, wat die horen in de markt en denken dat het werkt. Ze bestuderen de eigen cijfers en zetten mijlpalen, die met een nieuwe strategie bereikt moeten worden.

Voor mij is Strategie:

“Een diepgaand gesprek met jezelf en je omgeving”

Natuurlijk zijn strategie-instrumenten als de opsomming van sterktes en zwaktes van de onderneming en van kansen en bedreigingen in de markt al jarenlang bekend. Zo ook de formulering van een visie op de branche en de eigen unieke missie daarin. Maar te vaak leiden deze analyses tot niet meer dan overzichten en niet tot een strategie met een eigen gezicht. Een goede strategie start met dromen over hoe de onderneming er over 3 jaren uit zou moeten zien.

Daarom wil ik u, beste lezer, uitdagen om eens op te schrijven hoe u denkt dat uw onderneming erover 3 jaren uit zou moeten zien?

Ik geef strategie een eigen definitie, volgens mij is de essentie: STRATEGIE = KIEZEN.

Na analyse en kansen verkennen moet de ondernemer immers de best lijkende weg kiezen. Je kunt niet alles voor iedereen zijn, dus durf te kiezen.

Kiezen is verliezen?
Nee, juiste door het iedereen naar de zin te willen maken blijf je een grijze onderneming, de middelmaat. Laat klanten los die niet bij je strategie passen, lever alleen diensten die waarde leveren voor je klantengroep, durf je prijs op voldoende niveau te houden, ga voor de propositie die werkelijk onderscheidend is in de markt, jouw markt.

François Hendrikx
francois@ldeaccountants.nl