Waarde(n) van de onderneming

» Wist je dat wij op zoek zijn naar een nieuwe collega (assistent) accountant? Lees snel verder!

De huidige economische periode wordt door vele onderneming gebruikt om kritisch naar haar kostenstructuur te kijken. Feitelijk een exercitie, die continu uitgevoerd moet worden. Daarbij dient te allen tijde bekeken te worden op welke wijze nieuwe omzet gegenereerd kan worden. Beiden zijn waardeverhogend voor de onderneming.

De waardering van een onderneming gaat uit van een toekomstige geldstroom, die op basis van een kostenvoet (simpelweg gebaseerd op risico) wordt gedisconteerd (contant maken). Door de geldstroom en/of het risico positief te beïnvloeden, kan de waarde positief beïnvloedt worden.

Waardeverhogen
De waarde van de onderneming verhogen, kan duiden op het verbeteren van de verdiencapaciteit. Dit houdt in dat het bedrijfsresultaat wordt verhoogd, dat de werkkapitaalpositie strak wordt gehouden en dat het structurele investeringsniveau van de onderneming wordt aangescherpt. Op deze wijze wordt de geldstroom verbeterd en daardoor de waarde.

Het risico verlagen, kan eveneens waardeverhogend werken. Hierbij moet men denken aan de afhankelijkheid van de DGA/eigenaar, van klanten en/of van leveranciers, maar ook aan de spreiding van het assortiment, de samenstelling van het personeelsbestand en de kwaliteit van de interne organisatie en processen.

Tenslotte
Omzet verhogen en kosten structureren klinkt eenvoudig, maar vergt tijd en energie. Bij het toewerken naar een mogelijke overdracht kan het zeker interessant zijn om de mogelijkheden te beoordelen voor het optimaliseren van de onderneming om zodoende de rendementen te verhogen. Hierdoor kan een hogere waardering gerealiseerd worden.

In het kader van het bedrijfsmatig verkoop klaarmaken van de onderneming om zodoende waarde te creëren, kunnen wij u van dienst zijn. Neem gerust contact op met ons kantoor.

Samen op koers!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie